22-05-09

mivb niet meer naar domein huizingen

Geen bussen, wel agenten in provinciedomein

HUIZINGEN - Deze zomer worden geen speciale busritten meer ingelegd die inwoners uit Brussel rechtsreeks afzetten aan het provinciedomein. De politie is wel alert voor mogelijk nieuwe heisa.

Zondag start het nieuwe toeristische seizoen in het provinciedomein van Huizingen. 210.000 bezoekers kregen ze hier vorig jaar over de vloer. 'We hopen beter te doen, want door de slechtere weersomstandigheden kenden we vorig jaar geen al te grote drukte', zegt domeindirecteur Marc Van Acker. Vooral op mooie warme zomerdagen worden opnieuw pieken verwacht. Het openluchtzwembad opent op 1mei opnieuw de deuren tot 15 september.

Precies die drukke dagen wachten de inwoners van Lot en Huizingen met ingehouden adem af. Tot voor enkele jaren haalden Brusselse jongeren op weg van het station van Lot naar het provinciedomein steevast vandalenstreken uit en verstoorden ze de orde onderweg. Sinds de provincie, de MIVB en de gemeente Beersel de buslijn50 doortrokken tot aan het domein zelf, stierven de klachten uit.

'De provincie vindt de kostprijs van enkele tienduizenden euro's te duur', aldus burgemeester Hugo Casaer (CD&V). 'Als gemeente kunnen wij dit onmogelijk alleen betalen. We wachten dus af wat het dit jaar wordt. Volgens de provincie is het publiek dat naar het domein komt veranderd en komen er meer families met kinderen. Wij nemen in elk geval het zekere voor het onzekere en zetten voldoende politiemensen in. De federale politie levert opnieuw ruiters te paard en extra manschappen en zelfs een waterkanon als dat nodig is.'

Nadat vorig jaar de provincie de avonturenspeeltuin aan de bosrand helemaal heeft vernieuwd, starten op 4mei de werken aan de nieuwe dierenverblijven. 'De huidige dierenhokken hebben hun beste tijd wel gehad', aldus Marc Van Acker. 'De volières worden helemaal vernieuwd. Voor scholen komen er speciale educatieve borden. Op de weiden worden nieuwe afsluitingen geplaatst en er komt een gracht, zodat het contact met de dieren anders kan verlopen. In ons dierenpark zullen alleen inheemse dieren terecht kunnen. Voor het provinciedomein moet dit andermaal een bijkomende troef worden voor gezinnen met kinderen. Met de vernieuwing van de dierenverblijven is een investering van 1,5miljoen euro gemoeid. De werken moeten klaar zijn tegen oktober van dit jaar. Daarnaast plannen we dit jaar ook nog kleinere werken, zoals enkele ecologische aanpassingen aan de roeivijver.' (idh)

13:32 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.