22-05-09

dit komt ook in brussel....

Amsterdamse metro's vanaf 2019 zonder bestuurder

De metro's in Amsterdam rijden vanaf 2019 zonder bestuurder. Vanaf 2014 gaan de eerste metro's op de Oostlijn automatisch rijden, waarna dit geleidelijk wordt uitgebreid. Vanuit een controlekamer worden straks alleen nog op afstand de tijden doorgegeven en de metro's in de gaten gehouden.

Zo zouden de betrouwbaarheid en punctualiteit van een automatische metro op 95 tot 99,8 procent liggen en de capaciteit door de stiptere dienstregeling tien tot achttien procent hoger worden. Ook is het energieverbruik door het regelmatige rijpatroon twintig tot dertig procent lager, is de rijtijd door het automatische programma vijf tot zeven procent minder lang en wordt de kans op menselijke fouten kleiner.

Nederland kent nog geen automatische metro's, hoewel er wereldwijd al 25 jaar metro's zonder bestuurder rondrijden. Volgens de stad zijn er nooit serieuze incidenten als gevolg van het automatisch rijden geweest. In Europa wordt automatisch rijden op elf lijnen in negen steden toegepast, waaronder in Parijs, Barcelona en Kopenhagen. (novum/bdr)

14:22 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.