28-04-09

hybride bussen in brugge

De Lijn stelt eerste hybride dieselbus voor Brugge voor

De directie van De Lijn en Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) hebben de eerste hybride dieselbus voor Brugge voorgesteld. De Lijn zet de eerste bus vanaf begin mei in op het Brugse stadsnet. Begin volgend jaar komen er nog vier exemplaren bij. De bus moet Brugge meehelpen om de nieuwe Europese normen voor fijn stof te behalen.

Elektromotoren
De dieselelektrische hybride bus wordt aangedreven door elektromotoren. Die halen hun vermogen deels uit een dieselmotor en deels uit zogenaamde ultracaps. Die werken zoals een herlaadbare batterij die energie opslaat bij het afremmen van de bus en opnieuw vrijgeeft bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft.

Stiller en zuiniger
De hybride dieselbus is ongeveer dertig procent stiller en verbruikt tot 25 procent minder dan een gewone bus. Op die manier stoot het voertuig minder schadelijke stoffen uit. De keerzijde van de medaille is de hoge kostprijs. Een hybride dieselbus kost bijna het dubbelde van een dieselaangedreven lijnbus.

"Blij met deze inspanning"
"Dankzij het inzetten van de nieuwe bussen kan Brugge waarschijnlijk als enige centrumstad in Vlaanderen in 2012 de Europese normen op het vlak van uitstoot van fijn stof behalen", zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) van Brugge. "We zijn blij dat De Lijn onze inspanningen uit het verleden voor schone lucht ondersteunt." (belga/vsv)

16:21 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.