28-04-09

hybride bus brugge(2)

Stad stelt eerste hybride bus voor

BRUGGE - Vanaf volgende week zal de hybride citybus in primeur te zien zijn in Brugge. Aanvankelijk wordt één hybride bus ingezet door De Lijn. Volgend jaar volgen nog vier zulke bussen.

'We zetten vandaag een belangrijke stap voorwaarts in de saga van het openbaar vervoer. Er wordt gekozen voor de bus van de toekomst. Daarbij wordt er afgestapt van de traditionele bussen. We kozen voor een milieuvriendelijk project met geluidsarme en propere bussen. Dit past in ons project om tegen 2012 te voldoen aan de strenge Europese normen op vlak van luchtkwaliteit. Ook het comfort voor de busreizigers en bewoners is uiteraard van belang', zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).

Volgens Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) werden de eerste contacten met Van Hool gelegd op Busworld in Kortrijk. Toen trok de minister met de burgemeesters van Brugge en Leuven naar de busbouwer. 'In Brugge zal de hybride citybus alvast getest worden. Na een grondige evaluatie zal een bestelling volgen voor vier andere citybussen. Het is de bedoeling alle huidige bussen op termijn te vervangen, maar de prijs valt momenteel nog tegen. Deze hybride bussen zijn dubbel zo duur als de dieselbussen. Ze zijn wel milieuvriendelijker en daarin moeten wij investeren. Daarnaast bieden wij nog werk aan de werknemers in de automobielindustrie.'

'De hybride bus wordt aangedreven door elektromotoren', vervolgt Van Brempt. 'Die halen hun vermogen uit twee krachtbronnen: een dieselmotor en de ultracaps, die werken zoals een herlaadbare batterij. De energie die vrijkomt bij het afremmen van de bus, wordt opgeslagen en wordt weer vrijgegeven waneer de bus vertrekt', zegt de minister. Ze onderstreept nog dat deze bus tot 30procent minder lawaai maakt bij het vertrek vanaf een halte en ook tot 25procent minder verbruikt dan een gewone dieselbus. Daardoor worden ook minder schadelijke stoffen uitgestoten. (rso) 

 (rso)

16:31 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.