28-04-09

delijn(3)

De Lijn wil 74 nieuwe bus- en tramlijnen

De Lijn wil haar netwerk tegen 2020 fors uitbreiden. De vervoersmaatschappij stelt voor om 74 nieuwe bus- en tramlijnen te lanceren in Vlaanderen. Dat uitgebreide net zou dubbel zoveel reizigers kunnen vervoeren en zou ook kunnen helpen om het naderend verkeersinfarct te vermijden. Om het plan volledig te realiseren moet het investeringsbudget wel verdubbelen tot 340 miljoen euro per jaar.

Mobiliteitsvisie 2020
In de 'Mobiliteitsvisie 2020' schuift De Lijn een ambitieus plan naar voor. Het plan kan volgens directeur-generaal Ingrid Lieten helpen een oplossing te vinden voor de verwachte toename van de files met 35 procent tegen 2020. De Lijn stelt in het plan in totaal 41 nieuwe buslijnen en 33 nieuwe tramlijnen voor, goed voor 813 kilometer extra spoor. Nu liggen er in Vlaanderen ongeveer 170 kilometer tramsporen.

Sneltrams en lighttrains
De vervoersmaatschappij suggereert onder meer een hele reeks verbindingen met sneltrams en lighttrains. Die worden ingezet voor interregionaal vervoer, met name voor middellangeafstandsreizigers die een snelle en frequente verbinding willen bijvoorbeeld richting Gent, Brussel of Antwerpen. De sneltrams en lighttrains rijden aan 50 km/u en met een frequentie van 4 ritten per uur. Dat interregionale vervoersnetwerk met sneltrams en lighttrains wordt aangevuld met een reeks nieuwe snelbussen.

In 2008 kon De Lijn rekenen op iets meer dan 500 miljoen reizigers. (belga/bdr)

16:26 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.