14-04-09

nu ook LZV"s in frankrijk? ...belgie hinkt weer hopeloos achterop

LZV-proef in Frankrijk09-04-2009

De Fransen gaan de mogelijkheden van de LZV onderzoeken door middel van een proef, zo heeft Staatsecretaris van Verkeer Dominique Busserereau aangekondigd. Verschillende milieuorganisaties waren onaangenaam verrast.

 

De milieuorganisaties, waaronder ook het in Duitsland gevestigde 'Nomegatrucks', kwamen meteen met hun argumenten tegen de LZV op de proppen: De CO2-uitstoot van een LZV is altijd hoger dan die van de trein, en door vrachtwagens brandstof te laten besparen wordt de vrachtwagen goedkoper en dus een sterkere concurrent van de trein.


Dat met LZV's wel degelijk een gigantische milieuwinst wordt behaald, doet er kennelijk niet toe. De staatsecretaris reageerde door te zeggen dat in eerste instantie aan treingewichten van 40 of 44 ton wordt gedacht en dat 60 ton nog niet vast staat. Overigens blijkt in Zweden dat de inzet van langere vrachtwagens de groei van het goederenvervoer per spoor niet in de weg heeft gestaan.

 

De Franse vakbonden hebben eerder laten weten niets in de LZV te zien omdat de inzet van LZV's banen zou kosten. De eerste proeven zullen in het najaar van start gaan. Deelnemende bedrijven en trajecten zijn nog niet bekend.
 

Bron: TTM

23:34 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.