04-10-08

bewaking

Bewakingscamera's op een vijfde van Lijnvoertuigen

Een vijfde van de bussen en trams van De Lijn is sinds vandaag uitgerust met camera's. Die moeten meer veiligheid brengen voor de reizigers en het personeel. De camera's zijn een van de zestien maatregelen uit het veiligheidsplan dat twee jaar geleden werd uitgebreid na het tragische incident waarbij Guido De Moor het leven liet.

670.000 euro
In 2001 werden al 63 bussen en trams uitgerust met camera's. Sinds vandaag hebben 750 bijkomende voertuigen camerabewaking. Het gaat om 458 bussen en 355 trams. De installatie, de huur en het onderhoud kosten de komende tien jaar jaarlijks 670.000 euro.
De bewaakte voertuigen rijden niet op vaste lijnen, maar worden ingezet op risicoplaatsen en -momenten die worden bepaald door een veiligheidsmonitor. Omdat alle nieuw aangekochte voertuigen voortaan met camera's worden uitgerust, zullen tegen 2017 alle voertuigen bewaking hebben.

Filmpje met Lien Van de Kelder
"We hebben de camera's geplaatst omdat we willen dat de reizigers en de medewerkers veilig met de bus of tram kunnen rijden", aldus directeur-generaal Ingrid Lieten van De Lijn. "Om duidelijk te maken hoe de camera's werken, staat op www.delijn.be een filmpje met actrice Lien Van de Kelder en ligt in de voertuigen een folder. Daarin staat ook wat reizigers kunnen doen bij een incident." Ook de chauffeurs kregen richtlijnen over hoe om te gaan met agressie.

Ontradend effect
Aan de instapdeur van de voertuigen is een pictogram van de camerabewaking aangebracht. Gehoopt wordt dat dit een ontradend effect heeft. De vier tot acht camera's filmen permanent de hele binnenkant. Een harde schijf slaat de beelden op, die kunnen gebruikt worden voor de identificatie van daders en als bewijsmateriaal. In gelede voertuigen werd een monitor aangebracht, zodat de chauffeur ook achterin zijn bus of tram kan kijken.
"Reizigers hebben recht op kwaliteit én veiligheid. We investeren elk jaar 20 miljoen euro in mensen, materiaal en techniek om de veiligheid op het openbaar vervoer te verhogen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt.

Bonden tevreden
Ze wees er ook op dat camera's alleen niet volstaan. Naast de plaatsing van de camera's werden 2.300 voertuigen uitgerust met een alarmsysteem. Wie op een voertuig "SOS politiehulp gevraagd" ziet verschijnen, wordt gevraagd meteen de hulpdiensten te verwittigen. Alle voertuigen beschikken nu ook over flexibel afsluitbare stuurposten en radio en gps. Jan Vanhee van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers zegt een tevreden man te zijn en ook de vakbonden vinden de camera's een grote stap vooruit. (belga/svm)

22:53 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Pictogram camerabewaking Zelf op zoek naar pictogrammen om uw camerabewaking kenbaar te maken?
Nu verkrijgbaar op www.ceulemans.be

Gepost door: Ceulemans | 28-05-09

De commentaren zijn gesloten.